Autotuunaus

Autotuunaus

Nykyaikaisen auton moottorin virittäminen ei vaadi kuin tietokoneen ja sopivan ohjelmiston. Uusien 2000-luvun autojen ohjainjärjestelmiä muokkaamalla moottoreista voidaan saada jopa kymmeniä lisähevosvoimia. Alalle on tullut tätä tarjoavia autopajoja, jotka puhuvat moottoreiden optimoinnista vaikka kyse on pitkälti moottorin virittämisestä. Jos et ole varma, älä tee mitään, itse omalla tietokoneella yritetty viritys voi saada koko ohjainyksikön rikki tai sekaisin.

Haalarit jääneet nurkkaan

Nykyautojen tuunaus ja virittäminen ei ole enää sitä öljykatkuista touhua vaan virittäjä on koodari, joka hakee lisätehoja moottorista tietokoneen avulla. Se on mahdollista, koska tehtaalla lähtevän auton moottorista ei koskaan oteta kaikkea irti.

Viritetty moottori rinnastetaan laissa uuteen moottoriin ja autolle pitäisi tehdä muutoskatsastus, joka maksaa keskimäärin sata euroa - tämä muutoskatsastus jää monelta virittäjältä tekemättä. Monissa autoliikkeissä myös auton oma takuu ja virhevastuu raukeaa, jos autoa viritetään tällaisella menetelmällä.

Kannattaa huomioida, että mikäli viritetyllä autolla ajaa kolarin eikä muutoskatsastusta ole tehty, saattaa vakuutuskorvaukset jäädä saamatta.

Tuning scenestä

Autojen tuunaus ei rajoitu moottoriin vaan pitkälti siinä muutetaan myös auton ulkonäköä. Tuning scenen suuntaukset ovat:

  1. Sleeper - Tehokas auto, jonka ulkonäkö pidetty suhteellisen vakiona ja huomiota herättämättömänä.
  2. Racer - Kilpa-automainen, tehokas, usein riisuttu kaikesta kilpailuissa turhasta; kuitenkin katulaillinen
  3. Drifter - Kevyt, tehokas takavetoinen kilpa-auto, jolla kilpaillaan drifting-kilpailuissa.
  4. Showcar - Näyttävä auto, joka on rakennettu autonäyttelyitä silmällä pitäen. Näyttelyautossa ulkonäkö, sisusta ja ICE (In-car entertaiment) ovat pääosassa.
  5. Styling - Alakulttuuri, joka keskittyy autojen ulko- ja sisäpuolen parantelua ja rakentelua näyttävämmäksi. Stylingissä keskitytään enemmän ulkonäköön kuin auton tekniikkaan, tuningissa lähinnä auton suorituskykyyn.
  6. Rat - Alakultturi, jossa auton maalipinta ruostutetaan ja autosta tehdään köyhännäköinen.
  7. Stance - Alakultturi, joka keskittyy madaltamaan auton melkein jopa ajokyvyttömäksi.
  8. OEM - Autoa rakennetaan käyttäen vain saman merkin tai konsernin alkuperäisiä, tai alkuperäishenkisiä osia.
  9. JDM - Japanilaisvalmisteista autoa varustellaan Japanin ulkopuolella vastaamaan Japanin markkinoiden autoa. JDM-rakentelu yhdistetään usein Hondaan. JDM rakenteluun kuuluu myös oleellisesti auton ominaisuuksien parantaminen japanilaisvalmisteisilla suorituskykyä lisäävillä tarvikeosilla. Tuning harrastus on lähtöisen Japanista ja Suomeen harrastus rantautui Yhdysvalloista 1990-luvulla. Nykyään monet television autoelokuvat ovat antaneet varsinkin nuorisolle vaikutteita autojen tuunaamiseen. Suomessa yleisimmät tuunatut automerkit ovat Honda, Nissa, Volkswagen ja BMW. Autonosia ostetaan paljon autoliikkeistä ja netistä mutta myös itsetehtyjä osia on autoissa paljon, esimerkiksi puskureita ja spoilereita. Autotuunaukseen liittyviä erikoistuotteita tarjoavia nettikauppiaita löytyy Suomestakin jo aivan kohtuullisesti ja osa tuottaa osia suoraan ulkomailta. Jokaisen tuunaajan vain kannattaa tarkistaa esimerkiksi Traficomilta, saako kaikkia mahdollisia tuunauksia Suomessa tehdä liikennekäytössä olevaan autoon - näin ei nimittäin jokaisen saatavilla olevan tuunausosan tai rakennussarjan kanssa saa menetellä ja autosta tuleekin kilpa-auto tai näyttelyauto, jolla ei enää normaalissa tieliikenteessä saa ajaa. Lähtökohtaisesti autoissa auto itse toimii parhaalla mahdollisella tavalla juuri sellaisena, kun se tehtaalla lähtee. Erilaiset jälkikäteen tehdyt tuunaukset saattavat aiheuttaa lieveilmiöitä auton muuhun rakenteeseen ja käyttäytymiseen, vaikka haluttu ominaisuus on muutettu - kenties ajettavuuden, kestävyyden tai turvallisuuden kustannuksella.

Esimerkiksi rengaskoon muuttaminen alkuperäisestä tehdään usein ulkonäkösyistä. Yleensä renkaan tuumakoon suurentuessa profiili pienenee. Matalaprofiilirekngas joustaa vähemmän eli iskut välittyvät auton alustaan voimakkaammin. Auton alusta ja ohjaus siis kulunee enemmän ja matkustusmukavuus kärsii.

Autoon hankitaan myös kaikenlaisia lisävaloja, joiden suuntauksessa on omat haasteensa ja vaikka ne saisi kertaalleen kohdalleen, ajaessa, autopesussa ja pienestä töytäyksestä esimerkiksi parkkipaikalla jalasta, suuntaus muuttuu. Autonmaskejakin on saatavilla tuunattuna versiona moniin automerkkeihin, jonka vaihtamalla autoa on jo ulkonäöllisesti tuunattu, mutta auton varsinaiset toimintaedellytykset tai ominaisuudet eivät ole muuttuneet.

Autoteippaus

Auton teippaaminen yhdistetään yleensä tuning-autoihin, mutta myös tavallisen henkilöauton ilmettä pystyy piristämään helposti teipeillä. Teippejä on niin väriteippejä kuin hiilikuitu ja metallipintateippiä ja teipit soveltuvat niin auton ulkopinnalle kuin sisätilojen somistamiseen. Pienet muutokset ovat näyttäviä jo silloin kun teipataan esimerkiksi auton peilikotelot, maski tai katto. Yksi näyttävä tapa on teipta ohjaamon muovipaneelit hiilikuitua imitoivalla autoteipillä. Esimerkiksi valmiita autotarroja on saatavilla parin euron hintaan vaikka minkälaisia, on pääkalloja, erilaisia versioita liikennemerkeistä, hymynaamoja, tekstitarroja, tribaaleja, kuvioita..... ja jos tuunaajalla on oma suunnitelma, hän voi hakea paikallisesta mainosteippaamosta valmiin teipin muutamalla kymmenellä eurolla. Autojen ikkunoiden tummennuksen voi tuunaaja tehdä vaikka itse, tai viedä autonsa lähimmälle autoteippaajalle ja auton takaikkunat saa tummennettua hetkessä. Itse teippaamisessa pitää vain muistaa, että auton etuikkunoita tai tuulilasia ei saa tummentaa!

Auton sisustus

Jokaisen kotituunaajaan saatavilla ovat tietenkin pienet ja isommat muutokset auton sisätiloissa. Useimpiin automerkkeihin on saatavilla erikoispaketteja, joilla voi muokata vaikka auton istuimet tai asentaa lisäosia sisustukseen. Selkänojasuojat, penkinsuojukset, erilaiset lisätelineet, kynnyslistat, kromilistat, turvavyönpehmusteet, niskatyynyt, aurinkosuojat ja tavaralokerikot ovat saatavilla monista nettikaupoista, joilla saadaan auton sisätiloista miellyttävämmät ja varsinkin pitkille ajomatkoille turvallisuutta ja parempaa ajomukavuutta. Myös työkseen autoa ajavat tykkäävät asentaa autoonsa lisäosia, joilla auton ajaminen on mukavampaa.

Vanhojen karvanoppien sijaan on saataville tullut vaikka silmäripset auton ajovaloihin parilla kympillä. Lisätaustapelit, vaihdekepin nupin muuttaminen, pakoputkeen kromijatke, koristeantenni katolle, keinoturkispäällys rattiin, koristekapselit, polkimien pedaalisetti - kaikki yksinkertaisia pieniä "tuunausosia" autoon kuin autoon. Ja jos oman auton paneeli alkaa tylsistyttää, on moniin automerkkeihin saatavilla valmiita koristepaneelisarjoja joilla paneelista saadaan mahoki, pähkinäpuu, alumiini, hiilikuitu, keltainen, punainen tai sininen väriltään ja koristepaneeli sarja saadaan irti paneelista jälkiä jättämättä ja kuka tahsan pystyy periaatteessa koristepanellin asentamaan.

Lisämittarit

Yksi kautta aikojen näkyvä osa tuunauksesta on autojen lisämittarit. Jos ei muusta, niin siitä on huomannut olevansa tuunatun auton kyydissä, kun kojelaudassa on mittaria toisensa vieressä, on volttimittaria, ahtopainemittaria, seossuhdemittaria, vedenlämpömittaria, ylimääräistä kierroslukumittaria, öljynlämpömittaria, jännitemittaria, polttoaineenpainemittaria, pakoilmalämpömittaria ja erilaisia koteloita, joihin saa useamman mittarin kerralla asennettua siististi.

Mopoauton tuunaus

Nuoret muokkaavat myös mopoautoja. Niitä ei niinkään viritellä, mutta vähän ulkonäöllisesti ja viihtyisyyden lisäämiseksi tuunauksia tehdään. Autoihin lisätään esimerkiksi poppivehkeet kunnon kaiuttimilla. Autonratti saatetaan vaihtaa ja auton koriin liittää erilaisia tarroituksia ja teippejä. Markkinoille kohta tulevat kevytautot tulevat todennäköisesti kokemaan saman kohtalon ja toivottavasti niiden moottorit saavat olla asetuksissaan.